Bergstigen 29

 • BOAREA
  325 KVM
 • RUM
  10 ROK
 • PRIS
  35 750 000 KR

Spatiös familjevilla

Vacker sekelskiftesvilla för den stora familjen! Underbar charm och AAA läge invid Stocksunds Torg. Huset med sina tre våningsplan inkl källare, gästhus, attefallare, garage och med sin härliga stora insynsskyddade trädgårdstomt bjuder på en hög trivselfaktor. 10 luftiga rum varav 5 sovrum i huvudhuset. Härligt genomströmmande ljus i hel huset som även präglas av den äldre vackra charmen. Huset är i mycket bra skick. Detta hus bör absolut ses och upplevas!

FAKTA
 • Antal Rum 10 rum
 • Boarea/Biarea 325kvm / 59kvm
 • Tomtarea 2352 kvm
Fakta om bostaden
Upplåtelseform
Friköpt
Fastighetsbeteckning
Tornet 6
Adress
Bergstigen 29
Postnummer
18278
Ort
Stocksund
Byggnad
Byggnadsår
1897
Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Boarea
325 kvm
Biarea
59 kvm
Antal rum
10
Fasad
Trä
Fastighet
Tomtarea
2352 kvm
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Plan
Tomtindelning (1938-03-01) Stadsplan (1934-09-07)
Tomt information
Driftkostnader
Kommentar
ca 70.000/år
Taxering
Taxeringsår
2021
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde
5 000 000 kr
Markvärde
7 200 000 kr
Värdeår
1939
Totalt
12 200 000 kr
Skatt/Avgift
9287
Typkod
220
Taxeringsår
2021
Skatt/avgift
9287 kr/år
Taxering (lista)
Inskrivningar
Rättigheter / Gemensamhetsanläggningar
Last: Ledningsrätt Tele, 0163-00/80.1
Planbestämmelser
Tomtindelning (1938-03-01) Stadsplan (1934-09-07)
Inteckningar
Interiörbeskrivning

HISTORIA

Villa Hildesheim är uppförd 1897 och belägen på adressen Bergstigen 29 i Stocksund. Villan tillhör den mindre grupp på ca 10 villor som uppfördes i Stockby strax efter att tomterna i Stocksund Villastad började säljas 1895 (tomt nr 1 är Cedergrenska Tornet). Av villorna återstår inte många idag, men ett exempel är Villa Tulemarken på Vasavägen som också finns kvar.

Villa Hildesheim lät uppföras av en Victor Begat som hade handskaffär på Hamngatan i Stockholm. Villan är uppförd i s.k. schweizerstil vilket var en ganska vanlig stilform under den nationalromantiska tiden runt sekelskiftet 1900. Typiskt är en blandning av stående och liggande panelpartier samt med fjällpanel oftast i de övre partierna. Det förekommer också en hel del snickeridetaljer och utsirningar på fasaden och under takfoten som skjuter ut ordentligt från huslivet.

Schweizerstilen som villan representerar har sedan gått igen i den utbyggnad som den nuvarande ägaren gjorde dels 1996/97 och 2010. 1996/97 utvidgades villans östra del med ca 2,5 meter så att de tre våningsplanen fick lika brett yttermått som huset har västerut. Sett söderifrån har huset därför lika breda rumspartier på båda sidor om centrumlinjen. Extra stor noggrannhet togs vid de exteriöra detaljerna som panel och utsmyckningar. Genom utbyggnaden möjliggjordes den nuvarande ytstorleken på framförallt köket, badrummet och matsalen.

Även Carporten och Friggeboden som uppfördes 2010 uppfördes med huvudbyggnadens detaljrikedom vad gäller materialval och exteriör. Friggeboden försågs också med en eldstad.

Under 2013/14 uppförde den nuvarande ägaren utbyggnaden med poolområdet och uppförde också en delvis ny terrass i söder/västerläge samt en ny terrass vid köksentrén. De båda teraserna kan om man så vill ytterligare utvidgas och förbindas med varandra runt det sydöstra hörnet, något som ofta var vanligt inom schweizerstilen.

I samband med att Carporten och Friggeboden uppfördes så utvidgades också huvudbyggnadens entréparti i två våningar. Den enkeldörr som ursprungligen fanns på huset byttes ut mot en dubbeldörr och de gamla spröjsade originalfönstren kunde återanvändas. Hallentrén fick större yta och entrepartiet in mot den långa hallen försågs med samma kolonnstruktur som i vardagsrummet och rutspaljen ovanför flyttades från annan plats i entrén. Ovanför hallen byggdes den gamla balkongen in till ett blomsterrum och en ny balkong byggdes ovanpå den nya skifferstensbelagda entrétrappan som fick uppgång på båda sidor om entrépartiet.

Interiört så har samtliga befintliga kakelugnar behållits, där kakelugnen i det f.d. herrummet har en väldigt speciell design och färgskala som måste anses vara tidstypisk för sekelskiftet 1900. I nedervåningen har också den nuvarande ägaren låtit uppföra platsbyggda bokhyllor i stil med husets snickeridetaljer och så även det platsbyggda väggskåpet i matsalen som vetter mot köket.

I köket murades en öppen spis upp på ca 90 centimeters höjd som ett blickfång för hela köket.

Totalt sett så har exteriör och interiör i byggnaderna på Bergstigen 29 följt de tankegångar och riktlinjer som arkitekten till Villa Hildesheim en gång hade tänkt sig när man ritade villan någon gång kring 1895 eller strax därefter.

För planlösning se ritningar.

Allmän om området

I natursköna Stocksund bor man i ett lugnt område omringat av sjön och härliga promenadstråk. Stocksund har sitt eget centrum med ICA-butik, restauranger, bibliotek och vårdcentral. En kort bilpromenad bort ligger Djursholms torg med topprestaurangen Monrads, Gateau bageri, butiker m.m. Bra kommunikationer via Roslagsbanan och gångavstånd till T-bana vid Danderyds sjukhus med flera busslinjer.

Amelie Johansson
Ansvarig Mäklare

Amelie Johansson