Att köpa

Att köpa ny bostad hör ofta ihop med förändrade behov. Eller kanske bara behov av förändring. Vi brukar säga att ett nytt hem ska bestå av storslagna drömmar fast förankrade i en ekonomisk verklighet. Det bästa sättet att komma dit är att se över din privatekonomiska situation och göra en noggrann kalkyl. Därefter rekommenderar vi dig att titta på så många bostäder som möjligt. Ju fler visningar som du har gått på, desto mer medveten blir du om vad du söker – och inte söker. Ekenstam hjälper också till att matcha köpare med säljare. Många objekt kommer aldrig ut på marknaden. I stället görs affären upp genom att en köpare hittas i vårt kundregister. Välkommen att höra av dig till oss, så meddelar vi när det kommer in ett objekt som passar dina behov och drömmar.  

FÖRBERED KÖPET 

Vi brukar alltid råda våra kunder att starta köpprocessen med ett lånelöfte. Kanske har du redan goda bankkontakter, annars kan vi hjälpa dig med lånelöfte. Vi har goda relationer med samtliga av de stora bankerna. Ekenstam hjälper också gärna till med att upprätta en boendekalkyl samt en värdering av ert nuvarande hem. Köpprocessen kan ofta gå väldigt snabbt, inte sällan från en dag till en annan. Då är det bra att vara väl förberedd, även ekonomiskt. 

VISNING OCH BUDGIVNING 

Det är säljaren som avgör hur bostaden ska visas, men det vanligaste är en så kallad öppen visning. Den sker i regel på söndagar med omvisning på någon av efterföljande veckodagar.  Budgivningen startar oftast efter återvisningen. Om ni har anmält ert intresse vid något av visningstillfällena blir ni kontaktad per telefon när eventuell budgivning har startat. Ett gott råd till dig som köpare är dock att före budgivningen bestämma ett maxbelopp som ni sedan inte överstiger. Vi är medvetna om att budgivningen kan upplevas som stressande – både för köpare och säljare. Vårt uppdrag som mäklare är att representera båda parter, med förbehållet att vi arbetar för att få ut högsta möjliga försäljningspris. 

Budgivningen sker oftast på sms, men dokumenteras också av mäklaren. Efter varje nytt bud meddelar vi säljaren om det aktuella försäljningspriset. Det är dock viktigt att komma ihåg att bud inte är bindande – varken för säljare eller köpare – men självklart ska budgivningen vara seriös och kunna backas upp av ett lånelöfte. Till syvende och sist är det säljaren som avgör vem som ska få köpa bostaden och till vilket pris. 

KONTRAKTSSKRIVNING 

Köpet är avslutat när ett skriftligt köpeavtal är undertecknat av både säljare och köpare. Det är vi som mäklare som upprättar köpeavtalet där pris, villkor och eventuella överenskommelser dokumenteras. Vid kontraktsskrivningen avtalas också villkoren för handpenningen som är 10 procent av köpeskillingen.

TILLTRÄDESDAGEN 

På tillträdesdagen avslutas också försäljningen. Fram till dess är det vi på Ekenstam som ansvarar för kontakten mellan de olika parterna. På tillträdesdagen träffas säljare och köpare, vanligtvis på Ekenstams kontor alternativt på köparens bank. Det enda som nu återstår är att upprätta en likvidavräkning samt att erlägga resterande del av köpeskillingen.